Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

ΊΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Δελτίο τύπου:
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την ίδρυση για πρώτη φορά στην Ελλάδα του «Πανελλήνιου Συλλόγου Καθηγητών Ηλεκτρονικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
Αριθμός έγκρισης πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης 27434/08 11/8/08, αριθμός μητρώου σωματίου 8500 3/9/08.
Έχουν αρχίσει οι προεγγραφές και αναμένεται περίπου στης αρχές του Μαρτίου να γίνουν και οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων του συλλόγου.
Όποιος συνάδερφος ενδιαφέρεται να εγγραφεί παρακαλείται να επικοινωνήσει με
E-mail ilektronia@hotmail.com
Λευθερούδης Θεόδωρος (μέλος προσωρινής διοικούσας επιτροπής)
E-mail theo.leftheroudis@gmail.com
Κινητό τηλέφωνο 6977862119.
Η εγγραφή κοστίζει 20 ευρώ και θα ολοκληρώνεται με την κατάθεση του ποσού σε κάποιον λογαριασμό της εθνικής ή αγροτικής τράπεζας. Περισσότερες πληροφορίες στο άμεσο μέλλον.
Έδρα του συλλόγου ορίζεται η πόλη της Θεσσαλονίκης, ο σύλλογος μπορεί να ιδρύσει γραφεία του και σε άλλα μέρη της χώρας.

Σκοποί του Συλλόγου είναι :

I. Η ενεργοποίηση των μελών αναφορικά με τα εν γένει συμφέροντα του κλάδου και η συνδικαλιστική εκπροσώπηση των μελών του ενώπιον της Διοίκησης του Υ.Π.Ε.Π.Θ., των Αρχών της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων θεσμικών οργάνων και φορέων,
II. Η υπεράσπιση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και της ανεμπόδιστης διακίνησης ιδεών και απόψεων από κάθε προσπάθεια αναστολής ή περιορισμό και η στήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων και κανόνων ακαδημαϊκής δεοντολογίας, με στόχο την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών δομών και διαδικασιών, στα πλαίσια των νόμων της δημοκρατικής πολιτείας. Ομοίως η πνευματική εξύψωση και κοινωνική αναγνώριση του ρόλου του εκπαιδευτικού.
III. Η εξύψωση της επιστημονικής, τεχνολογικής και παιδαγωγικής στάθμης των μελών του Συλλόγου. Η προώθηση των επιστημονικών, καλλιτεχνικών και ψυχαγωγικών ενδιαφερόντων των μελών του και η υποστήριξη της σύνδεσης των σχολικών μονάδων Δ.Ε. με τον κοινωνικό τους περίγυρο.
IV. Η ενεργή συμμετοχή μελών του σε όργανα και επιτροπές της πολιτείας που αποβλέπουν στην καλύτερη οργάνωση και διοίκηση του κράτους, ιδιαίτερα δε της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η διασφάλιση της ποιότητας της διδασκαλίας των μαθημάτων Ηλεκτρονικής.
V. Η προβολή και ανάδειξη με κάθε πρόσφορο τρόπο των σχολικών μονάδων Δ.Ε. και του έργου τους και η προώθηση κάθε πρωτοβουλίας και ενέργειας που θα αποβλέπει στην αναβάθμισή τους και στη βελτίωση του προσφερόμενου από αυτά εκπαιδευτικού έργου.
VI. Η υποστήριξη της παραγωγής τυπογραφικών και ηλεκτρονικών εκδόσεων και η διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων, επιστημονικών εκδηλώσεων και επισκέψεων, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, τόσο για τη διάδοση των επιστημονικών και τεχνολογικών γνώσεων και καινοτομιών, όσο και για τη σύσφιξη των σχέσεων και την ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του.
VII. Η συνεργασία με άλλους συγγενείς συλλόγους ή φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού για την υλοποίηση των προαναφερόμενων στόχων.
VIII. Η μελέτη, έκφραση και δράση για την προώθηση και εφαρμογή θεμάτων στα πεδία αρμοδιότητας των Ηλεκτρονικών, ως τεχνικά και επιστημονικά ζητήματα που έχουν σχέση με την μελέτη, σχεδίαση, κατασκευή, εγκατάσταση, διαχείριση λειτουργίας, συντήρηση, έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων καθώς και την παροχή συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
IX. Η προάσπιση και διεκδίκηση των οικονομικών, επαγγελματικών και κοινωνικών συμφερόντων καθώς και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των όρων άσκησης του καθηγητή Ηλεκτρονικής Δ.Ε., καθώς και η βελτίωση της θέσης και των όρων εργασίας.
X. Η εκπροσώπηση του Συλλόγου και των μελών του, στις διαδικασίες της Εκπαίδευσης και όπου λαμβάνονται αποφάσεις που σχετίζονται με την Εκπαίδευση ή/και την επιστήμη της ηλεκτρονικής.
XI. Η με όλους τους τρόπους και τα μέσα καλλιέργεια, επικαιροποίηση γνώσεων, συμμετοχή σε επιμορφωτικά προγράμματα οποιασδήποτε κλίμακας και διάρκειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τον εμπλουτισμό γνώσεων, βελτίωση τεχνικών διδασκαλίας, επιμόρφωση σε νέες τεχνολογίες, δια βίου εκπαίδευση και συμμετοχή σε δράσεις συνυφασμένες με τις προτεραιότητες των ευρωπαϊκών πολιτικών για την εκπαίδευση και την κατάρτιση.
XII. Η ενσωμάτωση και η μεταφορά πρακτικών για αειφορική διάσταση στην εκπαίδευση, πολυπολιτισμική εκπαίδευση, ενίσχυση της ιδιότητος του ευρωπαϊκού πολίτη κινητικότητα στον χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, άμβλυνση των ανισοτήτων πρόσβασης στο εκπαιδευτικό σύστημα, περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων και ικανοτήτων επικοινωνίας των εκπαιδευτικών, μαθητών και προσωπικού των σχολείων μεταξύ των διαφορετικών συστημάτων τεχνικής, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής κουλτούρας και πολιτισμού στην εκπαίδευση.
XIII. Η συμβολή στην ανάπτυξη της τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης. Η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή καθώς και κάθε άλλος σκοπός συνυφασμένος με τους ανωτέρω γενικότερους και συνδικαλιστικούς σκοπούς του Συλλόγου.
XIV. Η δημιουργία και η καλλιέργεια στενότερων δεσμών αλληλεγγύης και επικοινωνίας ανάμεσα στα μέλη του Συλλόγου, η υποστήριξη των μελών του Συλλόγου στο έργο τους στην Εκπαίδευση και η ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου των μελών του Συλλόγου – ιδίως με την προώθηση της διαρκούς επιμόρφωσής τους (σε συνεργασία με διάφορους επιμορφωτικούς φορείς).

Τα μέλη του Συλλόγου διακρίνονται σε :

Ø Τακτικά μέλη του Συλλόγου εγγράφονται όσοι καθηγητές Ηλεκτρονικής ΠΕ12, ΠΕ17-Τ.Ε. ή/και Δ.Ε. είναι διορισμένοι με μόνιμη σχέση εργασίας στη δημόσια εκπαίδευση και αποδέχονται τους σκοπούς του Συλλόγου.
Ø Έκτακτα μέλη του Συλλόγου εγγράφονται όσοι καθηγητές Ηλεκτρονικής ΠΕ12-17, Τ.Ε-Δ.Ε. είναι διορισμένοι με σχέση ορισμένου χρόνου εργασίας στη δημόσια εκπαίδευση, ή έχουν τα τυπικά προσόντα εγγραφής τους στους σχετικούς πίνακες διοριστέων του Υπουργείου & έχουν ενταχθεί σε αυτούς, και αποδέχονται τους σκοπούς του Συλλόγου . διευκρινίζεται ότι τα έκτακτα μέλη διαγράφονται όταν ελλείπουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις.
Ø Τα μέλη του Σωματείου πρέπει να έχουν ικανότητα για δικαιοπραξία.
Ø Η ιδιότητα μέλους είναι προσωποπαγής και αποκτάται από την ημέρα της εγγραφής στα Μητρώα του Σωματείου.
Ø Όλοι οι καθηγητές με τις ιδιότητες του παραπάνω άρθρου , μπορούν να εγγραφούν μέλη του συλλόγου με μία απλή αίτηση και φωτοτυπία της πρώτης ανάληψης υπηρεσίας, που μπορεί να γίνει με οποιονδήποτε τρόπο -συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού τρόπου δια του διαδικτύου ή με τηλεομοιοτυπικό τρόπο. Για την απόκτηση της ιδιότητας του εκτάκτου μέλους του Συλλόγου ο υποψήφιος υποβάλλει «Αίτηση εγγραφής» με συνημμένο φωτοαντίγραφο της ανάληψης υπηρεσίας, καθώς και με αποδεικτικό καταβολής της εκάστοτε ετήσιας εισφοράς μέλους. Η «Αίτηση εγγραφής» μπορεί να σταλεί και ταχυδρομικά (εκτός από τους ανωτέρω τρόπους), και να συνοδεύεται, ανάλογα με την περίπτωση, από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οριστικοποίηση της εγγραφής του αιτούντος γίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο, που συζητεί το θέμα και επικυρώνει την εγγραφή κατά την πρώτη του συνεδρίαση μετά την υποβολή της «Αίτησης εγγραφής». Σε περίπτωση που το Διοικητικό Συμβούλιο δεν εγκρίνει την εγγραφή, το υποψήφιο μέλος μπορεί να προσφύγει στην πρώτη Γενική Συνέλευση η οποία αποφασίζει οριστικά για την αποδοχή ή όχι της εγγραφής.
Ø Σε κάθε νέο μέλος του Συλλόγου χορηγείται ένα αντίγραφο του Καταστατικού, χορήγηση που μπορεί να γίνει και με ηλεκτρονικό τρόπο δια του διαδικτύου.
Δικαιώματα Μελών
Ι. Όλα τα τακτικά και τα έκτακτα μέλη του Σωματείου δικαιούνται :
α. Να μετέχουν ισότιμα στις Γενικές Συνελεύσεις με την προϋπόθεση να έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το Σωματείο.
β. Να εκφράζουν τις απόψεις τους με ψήφο.
γ. Να εκλέγουν τα αιρετά μέλη του Σωματείου.
δ. Να εκλέγονται μεταξύ των αιρετών μελών του Σωματείου.
ε. Να απολαύουν τα ωφελήματα και κάθε δικαίωμα που απορρέει από την ιδιότητά τους ως μελών του Σωματείου.
στ. Να αποχωρούν από το Σωματείο ελεύθερα.
ζ. Να έχουν δικαίωμα, λόγου, ελέγχου και κριτικής, καθώς και να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.
ΙΙ. Μέλη του Σωματείου που αποχωρούν, μπορούν να επανεγγραφούν.

Υποχρεώσεις Μελών
Ι. Τα μέλη του Σωματείου οφείλουν :
α. Να συντελούν στην εκπλήρωση των σκοπών του Σωματείου.
β. Να παρίστανται στις συνεδριάσεις του Σωματείου.
γ. Να συμμετέχουν στις ενέργειες του Σωματείου.
δ. Να καταβάλλουν την δαπάνη εγγραφής τους στο Σωματείο.
ε. Να μην ενεργούν σαν εκπρόσωποι του Συλλόγου σε όργανα λήψεως αποφάσεων του κράτους, ή ΝΠΔΔ, ή ΝΠΙΔ, ή Οργανισμούς, ή να μετέχουν με την ίδια ιδιότητα σε επιστημονικές ή συμβουλευτικές επιτροπές παρά μόνο ύστερα από έγγραφη εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου.
στ. Να μη δημοσιεύουν, και γενικότερα, να μην προβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο απόψεις σαν απόψεις του Συλλόγου εφόσον δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου που δίνεται ύστερα από σχετική απόφασή του.
Τα μέλη που διαγράφονται και επανεγγράφονται πριν περάσει έτος δεν υποχρεούνται να επανακαταβάλλουν την δαπάνη εγγραφής.
ε. Να καταβάλλουν τη χρηματική τους συνδρομή και τυχόν έκτακτες συνδρομές στο Σωματείο.
στ. Να επιδεικνύουν μεταξύ τους συναδελφική συμπεριφορά και αλληλεγγύη.
ζ. Να συμμορφώνονται με την νομοθεσία που αφορά τα Σωματεία και τις διατάξεις του Καταστατικού, τις αρχές του Σωματείου και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνελεύσεως των μελών.
ΙΙ. Κάθε παράβαση των διατάξεων του νόμου που αφορά τα Σωματεία και του Καταστατικού, επισύρει πειθαρχικές ποινές των υπευθύνων.

Με εκτίμηση
Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή
1) Κατσάνας Στέφανος.
2) Δέρας Κυριάκος του Γεωργίου. deras2@otenet.gr 6976129286
3) Φελέκης Ιωάννης. giannisfelekis@gmail.com
4) Λευθερούδης Θεόδωρος. theo.leftheroudis@gmail.com 6977862119
5) Ίτσαρη Αικατερίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: